fbpx
November 9, 2021
ups

Indiferent de industria în care activați, fie că este vorba de  servicii, comerț sau producție, este vital să vă protejați datele companiei si funcționalitatea rețelei . Nu ne referim la hackeri și infractori cibernetici (deși și asta este important!), ci la problema întreruperilor de alimentare electrica.

Atunci când are loc o pană de curent, fie că este cauzată de condițiile meteorologice extreme, de o defecțiune a sistemului sau de un accident la scară largă, acest lucru pune datele dvs. în pericol de a fi pierdute, ca să nu mai vorbim de daunele provocate calculatoarelor și echipamentelor dvs.

Cel mai bun mod de a vă proteja de această amenințare este să investiți într-o sursă de alimentare de rezervă. Există două căi pe care le puteți urma: UPS (a nu se confunda cu compania de livrare a coletelor!) și generatoarele.

5 Acțiuni simple dar importante de securitate cibernetică pentru proprietarii de afaceri mici și mijlocii

Ambele au asemănările și diferențele lor, precum și avantajele și dezavantajele lor. Dar ce sunt UPS și generatoarele? Si mai ales cum sunt ele complementare.

Ce este un UPS?

UPS (uninterruptible power supply)– înseamnă sursă de alimentare neîntreruptibilă, este un aparat care asigură o alimentare de rezervă pe termen scurt atunci când sursa dvs. obișnuită de alimentare se defectează sau când tensiunea scade la un nivel inacceptabil. Cunoscut și sub numele de baterie de rezervă, acesta asigură faptul că dispozitivele nu suferă nicio întrerupere în cazul unei pene de curent.

UPS-ul este utilizat în principal în domeniul IT, dar este folosit în toate sectoarele, oferind computerelor și altor echipamente electronice o cantitate suficientă de energie pentru a salva datele și pentru a se opri în siguranță atunci când are loc o pană de curent bruscă.

UPS este strict o soluție de alimentare de rezervă pe termen scurt, deoarece alimentarea sa maximă este, în general, între 10 și 15 minute, deși sunt disponibile opțiuni cu autonomie mai mare.

ups range

Sistemele UPS se împart în trei categorii:

Off-line / în așteptare

Cea mai elementară topologie de UPS, un sistem UPS off-line (sau de rezervă) recurge la energia de rezervă a bateriei în cazul unei probleme de alimentare cu energie electrică, cum ar fi o pană de curent, o cădere de tensiune sau o supratensiune. În cazul în care alimentarea cu energie electrică de la rețeaua de utilități scade sub sau depășește nivelurile de tensiune de siguranță, UPS-ul trece la alimentarea cu energie de curent continuu de la baterie și apoi o inversează în curent alternativ pentru a ajuta la funcționarea echipamentelor conectate. Trecerea se face destul de rapid astfel încât echipamentul protejat sa nu fie afectat – dar in funcție de calitatea si specificațiile producătorului acest lucru nu este întotdeauna garantat.

Interactiv / pe linie

Un UPS interactiv de linie funcționează similar cu un UPS de rezervă, dar cu adăugarea unui autotransformator de tensiune variabilă. Acest lucru îi permite să corecteze fluctuațiile minore de tensiune, cum ar fi o cădere sau o supratensiune, fără a fi nevoie să treacă la o baterie. Acesta menține invertorul în linie și redirecționează traseul curentului de curent continuu al bateriei de la modul normal de încărcare la cel de alimentare cu curent atunci când se întrerupe alimentarea.

On-line / conversie dublă

Într-un sistem UPS on-line (sau cu dublă conversie), bateriile sunt întotdeauna conectate la invertor, astfel încât nu sunt necesare comutatoare de transfer de putere. Atunci când are loc o pană de curent, redresorul pur și simplu iese din circuit, iar bateriile mențin alimentarea constantă și neschimbată. Acest lucru asigură o alimentare fără întreruperi, constantă și aproape perfectă, indiferent de starea energiei electrice primite. Sistemele UPS cu conversie dublă au rolul de a proteja echipamentele IT critice, instalațiile din centrele de date, serverele high-end, instalațiile mari de telecomunicații și aplicațiile de stocare, precum și echipamentele de rețea avansate de daunele cauzate de probleme de alimentare sau de tensiune.

Ce sunt generatoarele de curent?generator

Un generator este un dispozitiv care convertește puterea motrice (energie mecanică) în energie electrică pentru a fi utilizată într-un circuit extern. Cele mai utilizate sunt generatoarele diesel.

Un generator diesel este un tip specific de motor-generator și constă dintr-un motor diesel plus un generator electric (de obicei un alternator), care lucrează în tandem pentru a genera energie electrică.

Motoarele diesel sunt motoare cu aprindere prin compresie și pot funcționa cu o varietate de combustibili diferiți, în funcție de configurație și locație. De obicei, acestea funcționează cu motorină, dar unele tipuri sunt adaptate pentru alți combustibili lichizi sau pentru gaz natural.

Generatoarele diesel pot funcționa fără a fi conectate la o rețea electrică și, prin urmare, sunt adesea utilizate ca sursă de alimentare de urgență în cazul în care rețeaua electrică cedează. De asemenea, ele pot avea funcții secundare, cum ar fi alimentarea cu energie a rețelelor de utilități, fie în perioadele de vârf, fie în perioadele în care există un deficit de generatoare mari de energie.

Care este diferența dintre UPS și generatoare? 

După cum puteți vedea, UPS și generatoarele au același scop: să asigure alimentarea de rezervă a dispozitivelor electronice. De asemenea, acestea pot contribui la protejarea împotriva deteriorării aparatelor electronice, a pierderii de date, a pierderii hard disk-ului și a defectării premature a echipamentelor și accesoriilor electronice mai delicate in cauzul intreruperilor de curent.

Cu toate acestea, există câteva diferențe majore între UPS, generatoare și invertoare, pe care le vom analiza mai jos.

UPS:

 • Sursă de alimentare de rezervă aproape instantanee.
 • Furnizare scurtă de energie de rezervă, cu o durată între 10 și 15 minute (sunt disponibile opțiuni prin care aceasta durata poate fi extinsa).
 • Funcția principală este de a preveni întreruperea bruscă a energiei electrice.
 • Se pornește automat atunci când este detectată o întrerupere în alimentarea principală.
 • Sursa de alimentare provine de la rețeaua de curent alternativ.
 • Fără zgomot.
 • Nu produce emisii de carbon și este mai ecologic.
 • Nu necesită întreținere.
 • alternativă mai ieftină la generatoare.

Generatoare:

 • Oferă o alimentare de rezervă mult mai lungă.
 • Timp de pornire mai lent, de obicei 10 secunde sau mai mult.
 • Pot alimenta mult mai multe echipamente sau chiar clădiri intregi
 • Utilizate în principal pentru a furniza energie electrică la liniile de alimentare.
 • Funcția principală este de a converti energia mecanică în energie electrică.
 • Funcționează cu motorină, alți combustibili lichizi sau gaz natural (generatoare diesel).
 • Creează zgomot, vibrații si fum.
 • Produce unele emisii de carbon.
 • Pot fi portabile sau de rezervă in funcție de capacitate
 • Necesită un anumit tip de întreținere a motorului diesel.

servicii it

Pentru unele companii, o pană de curent nu reprezintă decât un inconvenient, iar faptul că dispun de o sursă de alimentare de rezervă care să le oprească sistemele în mod controlat este suficient. Acest lucru poate fi asigurat de o sursă de alimentare neîntreruptă (UPS).

Pentru alte companii, este vital ca acestea să continue să funcționeze în mod normal, sistemele lor rămânând în funcțiune în mod continuu, indiferent cât timp durează o pană de curent. În acest caz, un generator de rezervă completează un UPS pentru a oferi disponibilitate de energie electrică pentru perioade de timp prelungite. Generatorul va funcționa atâta timp cât are combustibil, durata de funcționare obișnuită înainte de realimentare fiind de 24 de ore.

Pentru ca generatoarele și unitățile UPS să funcționeze împreună cu succes, este foarte important ca cele două să fie potrivite corect.

RezolvIT este o companie de outsourcing IT obișnuită să securizeze și protejeze infrastructurile clienților cu succes. Fie că vorbim despre laptop-uri, desktop-uri, servere sau dispozitive mobile, compania adoptă și propune soluții inovative pentru a putea preîntâmpina amenințările de securitate ce pot apărea.

 

 

 

Tags:

Categorised in: , , ,

Call Now ButtonContact