fbpx
February 2, 2021
Cum prelungim starea de viață a bateriei laptopului

În acest articol o să vă oferim câteva sfaturi practice pentru prelungirea duratei de viață a bateriei laptopului.

Cele mai multe dintre bateriile folosite de către laptopuri sunt manufacturate din lithium-ion sau lithium-polymer. Ambele tehnologii de baterii sunt concepute însă pentru a suporta un număr finit de cicluri de încărcare-descărcare. Acestea nu permit supraîncărcarea, ceea ce înseamnă că atunci când ajung la 100%, procesul de încărcare se oprește. Mai exact, dacă bateria este încărcată complet, curentul nu mai trece prin ea, ci ajunge direct în circuitul de încărcare al laptopului.

Cum aceste tipuri de baterii au un număr finit de cicluri de încărcare-descărcare, ar trebui să fim mereu atenți să nu se descarce complet. Descărcarea completă a bateriei în repetate rânduri duce la deteriorarea acesteia.

Conform unui studiu efectuat de către Battery University, o baterie încărcată în permanență până la 100% suportă 300-500 de cicluri de încărcare-descărcare. Pe când, dacă ar fi încărcată la maxim 80%, durata de viață a acesteia ar crește la 1000-2000 de cicluri.

Optim ar fi să păstrați mereu nivelul de încărcare între 40% și 80%. În felul acesta, ciclul de încărcare-descărcare nu este complet, iar bateria se deteriorează mult mai lent.

De asemenea, supraîncălzirea laptopului duce la deteriorarea rapidă a bateriei. Dacă temperatura laptopului nu este mai mare de 40 °C, acesta poate fi ținut în permanență conectat la priză.

Dacă, în schimb, folosiți laptopul intens și nu aveți nevoie să îl mutați prea des, este recomandat să deconectați bateria. Această recomandare nu se aplică însă pentru laptopurile ce au bateria încastrată în carcasă, întrucât aceasta nu se poate deconecta foarte ușor.

Nu uitați să monitorizați mereu temperatura laptopului și să vă asigurați că sistemul de răcire funcționează în mod corespunzător. În caz contrar, laptopul dumneavoastră va avea nevoie de mentenanță hardware și de o curățare de praf.

Aceste sfaturi se aplică atât pentru laptopurile din gama business, cât si pentru laptopurile proiectate pentru uz personal.

RezolvIT este o firmă de outsourcing IT care oferă suport personalizat companiilor. Având o înțelegere foarte bună a necesităților de business, compania propune și implementează proactiv soluții tehnice performante, atât pentru munca efectuată la sediul firmei, cât și pentru a facilita telemunca.

Categorised in: , , ,

Ai intrebari despre serviciile Rezolvit sau despre beneficiile externalizarii ?

Nu stii ce abonament se potriveste perfect afacerii tale ?

Stabileste o intalnire

Solutii de optimizare IT, direct in inbox!

Fii la curent cu cele mai noi tehnologii si servicii IT pentru afacerea ta!

Call Now ButtonContact