fbpx
July 7, 2021
politica backup

Politica backup 3-2-1 este o strategie de backup solidă și cu eficienta dovedita în timp. Inclusiv acum furnizori de servicii de backup îl recomanda si îl folosesc cu succes in politicele de backup si disaster recovery.

Guvernul Statelor Unite recomandă backup 3-2-1; într-o lucrare US-CERT (Echipa de pregătire pentru situații de urgență a computerelor din Statele Unite). In aceasta lucrare publicată de Universitatea Carnegie Mellon este recomandata metoda 3-2-1.

Soluția de backup oferita de RezolvIT – MSP360 – oferă backup local care se poate efectua pe echipamente existente și în apelași timp o copie în cloud sau chiar private cloud.

backup

 

La fel ca în cele mai multe lucruri asociate cu tehnologia, ceea ce la un moment dat este „cea mai buna strategie” devine în momentul următor doar istorie. Nu același lucru am putea spune si despre metoda backup 3-2-1 care inca este o politica backup solida. Dar am putea spune ca este timpul pentru versiunea 2 a strategiei de backup 3-2-1.

Deși nu suna la fel de armonios ca politica backup 3-2-1, odată cu progresul tehnologic acum există mai multe strategii variind de la 3-1-2 la 3-2-2 și chiar o politica backup 3-2-3 si recomandam să fie considerate si analizate de companiile moderne și agile.

Politica backup 3-2-1

Politica backup 3-2-1 afirmă pur și simplu că ar trebui să aveți 3 copii ale datelor dvs. (datele de producție și 2 copii de rezervă) ) pe două medii diferite (Disk/Nas/San și bandă) cu o copie în afara site-ului pentru recuperarea în caz de dezastru. Acest strategie este ilustrata în figura care urmează.

politica-backup-3-2-1

 

Politica backup 3-2-1 descrisă mai sus a reprezentat o evoluție atunci când backup-ul pe bandă a devenit accesibil companiilor. Cu toate acestea, era oarecum limitată, datorită tehnologiei utilizate de scrierea pe banda – limitările fiind legate de capacitatea relativ mica, viteza transferului de date relativ mica si nevoia unor acțiuni fizice de schimbare a casetelor

Opțiunile pentru backup-ul  în afara sediului principal variază de la angajarea unui serviciu de stocare externa (depozite, seifuri, etc) până la plasarea acestuia în portbagajul mașinii.

Pe măsură ce tehnologiile de backup bazate pe cloud au evoluat, acum cea mai comoda (dar nu cea mai ieftina) soluție oferita este backup 3-2-1 cloud backup (sau backup 3-1-2) .  Acest lucru este descris  mai jos.

 

politica-backup-3-2-1-cloud

 

Rețineți că trebuie să întrebați în mod specific furnizorul dvs. de backup dacă oferă un backup 3-1-2 așa cum se arată in imagine sau dacă oferă doar un 3-1-1 (o singura copie în cloud.) Nu acceptați doar o singură copie în cloud – pur și simplu nu oferă protecția oferită de soluțiile moderne de continuitate și backup.

 

managed cloud

Politica backup 3-2-2

Totuși credem că politica backup 3-2-2 care oferă o combinație de protecție locală și bazată pe cloud este cea mai indicata pentru o protecție eficienta.

 

În această strategie de backup, veți obține avantajul flexibilități prin utilizarea atât a cloud-ului, cât și a celui de-al doilea tip media local. Cloud-ul vă oferă atât continuitate, cât și retenție extinsă. Cel de-al doilea media local vă oferă o altă copie ușor accesibila si cu viteza superioara de restaurare a ceea ce aveți în cloud într-o strategie de backup 3-2-2. Acest lucru este descris în figura de mai jos.

 

politica-backup-3-2-2

 

Politica backup 3-2-3

Politica backup care oferea cea mai buna protecție a datelor si  pe care o vom discuta este o variantă a strategiei de backup 3-2-2 numită Politica backup 3-2-3. Reprezentarea grafica:

politica-backup-3-2-3-1

Această strategie de backup vă permite să efectuați recuperarea cea mai rapida recuperare în caz de dezastru din două medii de stocare fizice diferite. În această abordare, veți folosi 2 furnizori de servicii cloud – pentru a va proteja de situații de genul incendiului de la OVH de anul aceste. De asemenea folosind mai multe medii de stocare si mai mulți furnizori de cloud timpul necesar efectuări unui backup al datelor complet este ceva mare.

Aceasta este o scurtă prezentare a doar câteva strategii de backup. Țineți minte ca faptul ca daca serverul dvs sau NAS-ul are mai multe HDD-uri in RAID acestea NU reprezintă un backup. Asigurați-vă că aveți planificate cu furnizorul dvs. de  servicii IT și backup una din aceste politici de backup.

Dacă doriți să discutam despre alte strategii de rezervă va rugam sa ne contactati.

Categorised in: , , ,

Call Now ButtonContact