fbpx
September 8, 2021
audit it

Audit IT. Multe companii, indiferent de sectorul lor de activitate, investesc din ce în ce mai multe resurse în tehnologie.

Fie că este vorba de bani, de timp sau de personal, impactul pe care tehnologia îl poate avea asupra unei afaceri devine tot mai clar pe zi ce trece.

Una dintre modalitățile prin care puteți investi mai bine în compania dvs. este înțelegerea auditurilor de tehnologie a informației, cunoscut și sub numele de audit IT, al cărui scop este de a verifica că datele și rețeaua dvs. sunt în siguranță în fața unui atac. La urma urmei, acest lucru poate face toată diferența între o companie de succes și una care eșuează din cauza pierderi datelor.

Ce este un audit IT?

În general, un audit IT este o investigație a unui sistem, a unui proces sau a unei entități existente. Un audit IT este o analiză a sistemelor IT, a managementului, a aplicațiilor, a operațiunilor, a utilizării datelor și a altor procese IT conexe ale unei organizații.

Ce face un audit IT?

Un audit IT determină dacă IT-ul controlează și protejează activele companiei, asigurând în același timp integritatea datelor și alinierea obiectivelor generale ale unei firme.

Deși fiecare audit este diferit, procesul unui audit IT este alcătuit, de obicei, din patru etape: planificarea, munca pe teren, raportarea și monitorizarea.

servicii it

Tipuri de audituri IT

Există cinci tipuri principale de audituri IT, care pot fi împărțite în două moduri: Auditul IT  general al infrastructuri și Auditul IT al aplicațiilor folosite. Auditul IT general se aplică tuturor echipamentelor si procedurilor unei organizații, în timp ce controlul aplicațiilor se referă la verificarea aplicațiilor folosite in activitatea companiei.

Pentru a pătrunde mai adânc, cele cinci tipuri sunt:

 1. Sisteme și aplicații: Verificarea faptului că sistemele și aplicațiile sunt sigure la toate nivelurile de activitate, precum și fiabile, valide și eficiente.
 2. Facilități de procesare a informațiilor: Verificarea faptului că toate procesele funcționează corect și dacă se află în condiții normale si respecta normele GDPR si securitate a informației.
 3. Dezvoltarea sistemelor, aplicațiilor sau a infrastructuri IT: Confirmarea faptului că sistemele în curs de dezvoltare sunt create în conformitate cu standardele organizației.
 4. Managementul IT și al arhitecturii întreprinderii: Examinarea faptului dacă managementul IT este structurat și utilizat eficient in raport cu performantele si costurile.
 5. Telecomunicații : Investighează conexiunile externe,serverele și securitatea rețelei pentru a fi protejate împotriva unei atac din exterior.

Obiectivele auditului IT

Obiectivele principale ale unui audit IT includ:

 • Evaluarea sistemelor și proceselor existente în prezent care funcționează pentru a securiza datele companiei.
 • Determinarea riscurilor potențiale pentru activele informaționale ale companiei și găsirea unor modalități de a minimiza aceste riscuri.
 • Verificarea securități și integrității informațiilor.
 • Protejarea tuturor activelor IT.
 • Verificarea faptului că procesele de gestionare a informațiilor sunt conforme cu legile, politicile și standardele specifice IT.
 • Stabilind ineficiențele sistemelor IT și ale managementului asociat.

backup

De ce aveți nevoie de un audit IT

 Există multe motive pentru care un audit IT este important și pentru care aveți nevoie de unul.

Deoarece atât de multe organizații cheltuiesc sume mari de bani pe tehnologia informației pentru a beneficia de avantajele unei securități cibernetice și ale unei securități a datelor îmbunătățite, acestea trebuie să se asigure că aceste sisteme IT sunt fiabile, sigure și nu sunt vulnerabile la atacuri cibernetice.

Un audit IT este crucial pentru orice afacere, deoarece oferă cunoștințe că sistemele IT sunt protejate și gestionate în mod corespunzător.

Un alt motiv pentru care ar trebui să luați în considerare un audit IT este că este rentabil, în sensul că vă va dezvălui exact care sunt serviciile de care aveți nevoie și de care compania dumneavoastră se poate lipsi. În plus, având în vedere că tehnologia pe care o folosim evoluează atât de rapid, un audit IT vă poate permite să știți care dintre sistemele și instrumentele dvs. sunt depășite.

Aveți grijă la IT din umbră (shadow IT)

Un alt motiv important pentru care compania dvs. trebuie să efectueze un audit IT este din cauza potențialului shadow IT, adică atunci când aplicațiile și echipamentele sunt utilizate fără știrea dvs. Acest lucru poate include hardware, software, servicii web sau aplicații cloud.

Ca exemplu, să spunem că firma dvs. folosește Teams ca soluție de videoconferință, iar un nou angajat descarcă Zoom fără aprobarea supervizorului său sau a oricărei persoane din cadrul departamentului IT.

Acest lucru creează lacune în materie de securitate, chiar dacă multe aplicații sunt inofensive. Funcții precum partajarea de fișiere, stocarea și colaborarea pot prezenta riscuri pentru datele sensibile ale companiei dumneavoastră, mai ales că nu sunt monitorizate de departamentele de securitate și IT.

 

Cum vă poate ajuta Rezolv IT

Atunci când utilizați servicii IT de la RezolvIT, toate etapele cruciale în cadrul unui audit IT se află într-un singur raport. Raportul de audit va conține o imagine completa a infrastructuri IT, un inventar hardware si software precum si recomandări privind vulnerabilitățile IT si recomandări pentru îmbunătățirea proceselor sau a echipamentelor.

În raportul de audit IT veți găsi :

 • Identificați ce aplicații utilizați, cât de des și cât de mult cheltuiți pe fiecare dintre ele
 • Unificați toti furnizori de servicii IT, facturile, reînnoirile și conformitatea GDPR
 • Descoperiți orice abonamente și aplicații duplicate care îndeplinesc aceleași funcții

Cu toate aceste informații gestionate transparent, este mai ușor ca niciodată să gestionați cheltuielile cu software-ul, contractele, utilizarea conturilor, conformitatea și multe altele.

RezolvIT oferă suport IT personalizat – dar ce este suportul IT personalizat ?

Cum să efectuam un audit IT

Când vine vorba de efectuarea unui audit IT, acesta se face, de obicei, cu câțiva pași.

 • Stabilim obiectivul auditului IT
 • Elaboram un plan de audit pentru a atinge aceste obiective
 • Colectam date și informații toate sistemele IT relevante și le evaluam
 • Efectuam teste, cum ar fi extragerea datelor sau o analiză completă a software-ului

În timpul fazei de evaluare, orice date care ar fi putut fi colectate în timpul unui audit IT va determina dacă sistemele informatice protejează activele, mențin integritatea datelor și funcționează eficient pentru a atinge scopurile și obiectivele companiei.

Este, de asemenea, important ca oricine efectuează auditul IT să verifice conformitatea cu politicile guvernamentale, cu standardele și cu legile și reglementările care se referă la tehnologia informației și la tehnologia conexă.

Cunoașterea este putere

Un audit IT de succes vă va oferi informațiile și datele de care aveți nevoie pentru a vă asigura că infrastructura, politicile și operațiunile dumneavoastră sunt toate exact acolo unde trebuie să fie.

Aceste audituri reprezintă modalitatea dumneavoastră de a ști că controalele instituite funcționează pentru a proteja activele companiei, integritatea datelor și rămân în conformitate cu obiectivele companiei. Este doar o modalitate în plus prin care puteți lucra pentru a păstra toate datele sensibile sub cheie.

RezolvIT este o companie de outsourcing IT obișnuită să securizeze și protejeze infrastructurile clienților cu succes. Fie că vorbim despre laptop-uri, desktop-uri, servere sau dispozitive mobile, compania adoptă și propune soluții inovative pentru a putea preîntâmpina amenințările de securitate ce pot apărea.

 

Tags:

Categorised in: , , ,

Ai intrebari despre serviciile Rezolvit sau despre beneficiile externalizarii ?

Nu stii ce abonament se potriveste perfect afacerii tale ?

Stabileste o intalnire

Solutii de optimizare IT, direct in inbox!

Fii la curent cu cele mai noi tehnologii si servicii IT pentru afacerea ta!

Call Now ButtonContact