fbpx
August 5, 2021
Virtualizare și Cloud Computing

IT explicat simplu: Virtualizare și Cloud Computing

Pe măsură ce tehnologiile cloud și cele de virtualizare devin tot mai mature, multe dintre marile companii renunță la utilizarea serverelor fizice, amplasate la sediul firmei.

În acest material o să discutăm despre tehnologii cloud și virtualizare. Nu comparăm mere cu pere, ci mai degrabă mere și coșuri cu fructe.

 

Virtualizare = tehnologie

Un server fizic este un server care depinde de configurarea hardware utilizată. Upgradeurile hardware nu sunt facil de efectuat, întrucât noile componente trebuiesc montate fizic.

Această problemă se poate rezolva ușor, utilizând tehnologii de virtualizare. Un server virtual este un server care rulează “deasupra” unui server fizic, fără a depinde de componentele hardware alese. Resursele sunt alocate software, prin intermediul aplicației de virtualizare (numită hipervizor), iar acestea pot fi modificate facil.

De exemplu, pentru a suplimenta mediului de stocare în cazul unui server fizic, e nevoie să oprim serverul, să-l desfăcem și apoi să îl upgradăm. Dacă serverul ar fi virtual, upgradarea acestuia ar fi “software”, la nivel de configurare și nu ar necesita oprirea serverului fizic.

De regulă, un server cu specificații hardware ridicate găzduiește mai multe servere virtuale, care rulează independent unul de celălalt, ca și cum ar fi servere fizice separate.

Virtualizarea este o tehnologie care permite crearea mai multor “servere virtuale” pe un singur server fizic.

managed cloud

Cloud = mediu de lucru

Cloudul reprezintă un mediu de lucru. Acesta poate include servere virtuale, containere, aplicații independente sau chiar o întreagă infrastructură.

Un mediu cloud permite utilizarea de resurse de calcul amplasate în locații diferite și grupate, pentru a fi utilizate în mod centralizat. Deși cloudul este compus din mai multe data centere, acestea funcționează ca și cum ar fi unul singur, o singură platformă ce dispune de multe resurse hardware.

Cloud computing este un set de principii care permite utilizarea facilă de resurse hardware, în funcție de nevoile de business.

Ca să ne întoarcem la mere și la coșul de fructe. Virtualizarea permite “transformarea” unui server fizic în mai multe servere virtuale, iar cloud computing permite utilizarea de resurse nelimitate, ca și cum ar fi “un singur server”.

RezolvIT este o companie de outsourcing IT obișnuită să implementeze tehnologii cloud și să faciliteze companiilor munca de acasă pentru angajați

Tags: ,

Categorised in: , , ,

Ai intrebari despre serviciile Rezolvit sau despre beneficiile externalizarii ?

Nu stii ce abonament se potriveste perfect afacerii tale ?

Stabileste o intalnire

Solutii de optimizare IT, direct in inbox!

Fii la curent cu cele mai noi tehnologii si servicii IT pentru afacerea ta!

Call Now ButtonContact