Windows 11 – Data de lansare confirmată în octombrie: iată ce știm despre noul sistem de operare
- Data lansării: 5 octombrie 2021
- Preț: Actualizare gratuită pentru utilizatorii existenți de Windows 10
- Modificări ale interfeței: Design nou, rotunjit
- Magazin Microsoft reproiectat și suport pentru aplicațiile Android
- mai bună integrare a aplicațiilor Xbox
- AutoHDR face ca jocurile vechi să arate mai vibrante
- DirectStorage va consolida SSD-urile în Windows 11
Windows 11 va aduce un update major al sistemului de operare Windows al Microsoft. Există un aspect complet nou pentru desktop, o reproiectare majoră a interfeței de utilizare și schimbări importante la aplicațiile și serviciile de bază ale sistemului de operare Microsoft pe care am ajuns să ne bază. Cel mai important dintre toate, însă, Microsoft spune că Windows 11 a fost gândit pentru business dar si pentru gameri.
Și toate acestea vor sosi pe 5 octombrie 2021.
Într-adevăr, evenimentul “What’s next for Windows” de pe 24 iunie, în care Microsoft a anunțat noul sistem de operare, a fost precedat de o versiune timpurie a Windows 11 care a scăpat cu o săptămână înainte, așa că nu a fost o surpriză prea mare. Cu toate acestea, totul este destul de interesant, deoarece cei care testează Windows Insider beta au deja acces la un build timpuriu, iar tu însuți îl poți încerca, te poți înscrie pentru Windows Insider build. Sau chiar să descărcați ISO-ul Windows 11.
Înainte de acest anunț oficial, nu era clar care va fi viitorul sistemului de operare Windows. Așteptarea generală era că modificările aduse la interfața Windows UI, cu numele de cod Sun Valley, vor fi pur și simplu lansate ca o altă actualizare Windows 10. Și, în multe privințe, asta este ceea ce este Windows 11, o altă actualizare la Windows 10.
Totuși, există o serie de schimbări care vor veni în Windows 11, inclusiv o nouă interfață de utilizare, o actualizare majoră a Microsoft Store (care va include și aplicații Android), o mai bună integrare a aplicațiilor Xbox, precum și introducerea suportului AutoHDR și DirectStorage.
Așadar, poate că, până la urmă, ar fi timpul să avem o nouă versiune de Windows 11.
Windows 11 – Când va fi lansat ?
Microsoft a anunțat că Windows 11 va fi disponibil pentru noile mașini începând cu 5 octombrie 2021. Actualizările pentru utilizatorii existenți de Windows 10 ar trebui să înceapă să vină la începutul anului 2022, iar Microsoft speră să fi oferit Windows 11 pentru fiecare mașină compatibilă până la jumătatea anului 2022.
Cu toate acestea, versiunea Windows Insider build a Windows 11 este deja disponibilă pentru testare beta pe Dev Channel, iar utilizatorii pot descărca acum ISO-ul Windows 11.
Microsoft a confirmat că Windows 11 va începe să fie distribuit începând cu 5 octombrie 2021. Acest lucru extinde o postare pe blog a lui Panos Panay , Chief Product Officer al Windows, anterior, care a declarat: “Windows 11 va fi disponibil prin intermediul unui upgrade gratuit pentru PC-urile Windows 10 eligibile și pe noile PC-uri începând cu această vacanță”.
Am putea vedea, de asemenea, o actualizare consistentă pentru Windows 10 să cadă în aceeași perioadă, de asemenea, deși Microsoft se va concentra probabil pe noul său sistem de operare în cea mai mare parte. Windows 10 va primi în continuare actualizări până în 2025, așa că mai există încă destulă viață în versiunea curentă.
Această dată de lansare pentru Windows 11 este pentru mașinile noi, actualizarea pentru utilizatorii existenți de Windows 10 urmând să vină la începutul anului 2022. Acest lucru ar trebui să însemne că orice bug-uri și probleme vor fi (în mare parte) rezolvate până când veți putea face actualizarea.
Windows 11 – Noua interfață
Cele mai evidente modificări aduse la Windows 11 sunt la nivelul interfeței cu utilizatorul (UI). Microsoft a avut întotdeauna tendința de a se juca cu interfața sa UI, iar pentru Windows 11, nu s-a abținut. Există un nou aspect pentru ferestrele existente și a revizuit efectul său de sticlă mată pentru unele panouri suprapuse. Butonul de start s-a mutat, widgeturile revin în actualitate și
Strategia generală este o trecere la o temă mai moale, mai rotundă. Ferestrele nu mai au colțurile în unghi drept cu care ne-am obișnuit, ci sunt rotunjite. Este o schimbare subtilă, dar are o senzație diferită – cel puțin atunci când ferestrele nu sunt pe tot ecranul.
Cealaltă schimbare majoră este mutarea barei de activități în mijlocul ecranului, în loc să fie înghesuită în colțul din stânga jos. Nu vă faceți griji, însă, o puteți muta înapoi la modul în care funcționează în Windows 10 cu o simplă mișcare a unui comutator din ecranul Taskbar Settings (Setări bară de activități).
Modul în care vă aranjați ferestrele pe ecran s-a schimbat de asemenea. Dacă treceți cu mouse-ul peste pictograma de maximizare, apare o paletă derulantă care vă permite să selectați modul în care doriți să aranjați diferitele ferestre. Aveți un oarecare control asupra acestor lucruri în Windows 11, dar cu un suport ușor pentru ferestrele care ocupă o treime din ecran sau sferturi din acesta, acest lucru poate duce la o dispunere mult mai ordonată. Acest lucru este deosebit de util dacă vă bucurați de un ecran 4K mare și doriți să vizualizați mai multe aplicații în același timp.
O schimbare estetică despre care se zvonește că va veni în Windows 11 este sfârșitul ecranului albastru al morții, sau BSOD, dacă preferați. Nu vă faceți griji însă, acronimul BSOD va fi păstrat în continuare (cel puțin în limba engleză), deoarece se va schimba în Black Screen of Death – care sună mult mai metalic.
DirectStorage ușurează sarcina CPU
Decizia de a face din DirectStorage o exclusivitate pentru Windows 11 a fost puțin controversată, deoarece aceasta este o tehnologie care a fost mult timp așteptată pentru a profita la maximum de SSD-urile NVMe.
S-a dezvăluit deja că nu va fi nevoie să aveți cele mai rapide SSD-uri PCIe 4.0 pentru a beneficia de DirectStorage, deoarece va funcționa și cu SSD-uri PCIe 3.0, dar va trebui să vedem cum se va concretiza totul.
Promisiunea cu DirectStorage este că va face ca încărcarea nivelurilor și a texturilor din jocuri să fie mult mai rapidă, permițând potențial dezvoltatorilor de jocuri să creeze jocuri într-un mod complet diferit. De asemenea, va reduce sarcina CPU și ar putea oferi un mic spor de performanță.
Care sunt cerințele de sistem pentru Windows 11?
Cerințele de bază ale sistemului pentru Windows 11 nu sunt prea diferite de cele cerute de Windows 10, cel puțin în ceea ce privește procesorul, memoria RAM și placa grafică. Totuși, în prezent, există includerea unui modul Trusted Platform Module 2.0, care ar putea anula unele planuri de actualizare.
Windows 11 – Specificațiile:
- Procesor: 1 GHz sau mai rapid, cu 2 sau mai multe nuclee pe un procesor compatibil pe 64 de biți sau un sistem pe un cip (SoC).
- Memorie: 4 GB RAM
- Stocare: 64 GB sau un dispozitiv de stocare mai mare
- Firmware de sistem: UEFI, compatibil cu Secure Boot
- TPM: Modul de platformă de încredere (TPM) versiunea 2.0
- Placă grafică: Grafică compatibilă cu DirectX 12 / WDDM 2.x
- Afișaj: >9 inci cu rezoluție HD (720p)
- Conexiune la internet: Contul Microsoft și conectivitatea la internet sunt necesare pentru configurare pentru Windows 11 Home
Veți observa din aceste cerințe că Windows 11 nu este limitat la procesoarele x86 și am văzut deja Insider Preview instalat pe un hardware interesant. Nu mai este atât de greu de găsit Raspberry Pi 4.0 poate rula Windows 11. Există rapoarte care apar despre smartphone-uri puternice care reușesc, de asemenea, această performanță.
Cât va costa Windows 11?
Microsoft a anunțat că noua versiune a sistemului de operare Windows 11 va fi disponibilă ca o actualizare gratuită pentru utilizatorii licențiați de Windows 10. Prin urmare, persoanele care cumpără PC-uri astăzi vor fi eligibile pentru un upgrade gratuit atunci când Windows 11 va fi lansat în preajma sărbătorilor.
RezolvIT este o companie de outsourcing IT care reușește cu succes să susțină companiile cu care lucrează, fie că ne referim la securizarea infrastructurii sau la facilitatea angajaților să își desfășoare activitatea remote.
Tags: windows 11
Categorised in: Abonamente, Diverse, Sfaturi Utile, Toate