fbpx
September 4, 2021
windows-update

Pe măsură ce Romania a început să relaxeze restricțiile și întreprinderile își redeschid birourile pentru a primi înapoi cel puțin o parte din personal, începem să ne imaginăm o revenire la normalitate. Dar cum arată această normalitate? Ne vom întoarce vreodată cu adevărat la modul în care lucram înainte și chiar ne dorim acest lucru?

Toată lumea este de acord că modul în care lucrăm s-a schimbat, dar încă nu înțelegem pe deplin cum va influența acest lucru modul în care vom lucra în viitor. Adoptarea aproape universală a muncii la distanță – chiar și în cazul modelelor de afaceri care până acum erau bazate pe birouri – a dus la introducerea de competențe și tehnologii de lucru de la domiciliu chiar și în cele mai arhaice organizații. Într-adevăr, cercetările efectuate de grupul de recrutare de personal Adecco sugerează că mai mult de trei sferturi dintre toți angajații din Marea Britanie (putem sa consideram ca si angajați romani), consideră că o combinație între munca la birou și munca la distanță este cea mai bună cale de urmat după o perioada de restricții.

Având în vedere că transformările digitale au fost accelerate în mii de organizații, suntem acum pregătiți să ne întoarcem la birou și căutăm un echilibru care să îmbine noile noastre capacități – și toate beneficiile pe care le aduc acestea – cu o prezență tradițională la fața locului.

Work Trend Index publicat de Microsoft și bazat pe sondaje extinse în 202, a identificat o serie de constatări cheie cu privire la modul în care oamenii consideră munca la distanță, dar a oferit și câteva indicii cu privire la modul în care ne-am putea adapta practicile de lucru în viitor.

managed cloud

Munca la distanță înseamnă flexibilitate

În viitor, munca la distanță merge aproape inevitabil mână în mână cu munca flexibilă. Acesta ar putea fi un model de lucru flexibil în care angajații pot lucra de la distanță o parte din săptămână și pot fi prezenți la birou în restul timpului, un model în care o echipă rămâne la fața locului, în timp ce alții lucrează de la distanță, sau chiar un model în care indivizii își pot modela propria săptămână de lucru, fără a fi constrânși de “orele de birou”. Cu instrumentele și experiența de care dispunem acum, toate acestea sunt posibile.

Multe organizații de profil au adoptat deja o poziție fermă în ceea ce privește practicile de lucru flexibile, Twitter declarând că angajații săi ar putea continua să lucreze de la distanță “pentru totdeauna”, iar Spotify urmărind să atragă talente din întreaga lume, oferind salarii la nivel de New York și San Francisco pentru lucrătorii la distanță.

Trecerea la munca la distanță poate însemna, de fapt, că întreprinderile pot fi mai incluzive. Mai mult de jumătate (52%) dintre persoanele intervievate de Microsoft au simțit că sunt mai valorizate – sau că se simt incluse – deoarece toată lumea se află acum în aceeași cameră virtuală. De asemenea, chat-ul în timpul ședinței este un mijloc unic în cadrul ședințelor virtuale – și imposibil de realizat în cadrul ședințelor în persoană – oferind oamenilor posibilitatea de a-și împărtăși perspectivele. Mai exact, mesajele de chat în cadrul reuniunilor Teams au crescut de peste zece ori între martie și iunie 2020.

 

Externalizare IT

 

Există încă un loc pentru birourile fizice ?

Având în vedere că forța de muncă la distanță, cu costuri și riscuri reduse, este o posibilitate pentru multe întreprinderi, unii se întreabă dacă birourile fizice mai sunt necesare în viitor. Cercetarea Microsoft indică faptul că, mai degrabă decât o abordare pură, este probabil ca modul în care majoritatea dintre noi vor lucra să fie un amestec hibrid și flexibil de colaborare în persoană și la distanță. 82% dintre manageri se așteaptă să aibă politici mai flexibile de lucru de acasă după pandemie, iar 71% dintre angajați și manageri au raportat dorința de a continua să lucreze de acasă cel puțin cu jumătate de normă. Cu toate acestea, este probabil ca nevoia de conexiune fizică să împingă mai mulți oameni înapoi într-un spațiu comun, aproape 60% dintre persoanele intervievate declarând că se simt mai puțin conectați cu colegii lor de când lucrează mai des de la distanță.

Aceste spații fizice vor trebui să fie reimaginate, spune Jared Spataro, vicepreședinte corporativ pentru Microsoft 365, cu un accent sporit pe posibilitatea ca oamenii “să se întâlnească, să își împărtășească ideile unii altora și să experimenteze energia evenimentelor în persoană”. Da, este probabil ca hot desking-ul să fie mai răspândit, pe măsură ce tot mai mulți angajați îmbrățișează munca flexibilă, la distanță și aleg să intre și să iasă din birou, dar menținerea unor spații de colaborare dedicate pentru echipele care trebuie să lucreze împreună – precum și a unor modalități de a aduce împreună echipele în persoană și la distanță – este vitală. Dropbox a anunțat că va elimina efectiv spațiul de birou pentru munca individuală concentrată și va transforma spațiile pentru întâlniri și colaborare.

Tehnologia va juca un rol și mai important în sprijinirea practicilor de lucru hibride, fiind inevitabil necesare instalații hardware în birouri pentru a sprijini colaborarea dintre lucrătorii de la birou și cei de la distanță ca parte a modelului de funcționare de bază. Acest lucru ar putea lua forma a orice, de la căști mai confortabile până la instrumente de colaborare digitală de ultimă generație, cum ar fi Microsoft Teams Rooms, care vă oferă un sunet și un video de înaltă calitate, astfel încât toată lumea să poată fi văzută și auzită. Concepută special pentru a conecta forțele de muncă la un loc de muncă hibrid, aplicația Teams Rooms vă oferă subtitrări în direct, capacități de whiteboarding și de captură inteligentă – și multe altele – indiferent dacă lucrați la birou sau acasă.

Având în vedere că distragerile, problemele de conectare și lipsa unor condiții de lucru adecvate vor continua pentru lucrătorii la distanță, este foarte probabil ca un spațiu adecvat pentru ca lucrătorii să se concentreze, să se reunească și să colaboreze în jurul unor activități comune și a legăturilor sociale să continue să fie o parte esențială a locului de muncă modern.

Programul de la 9 la 5 poate fi de domeniul trecutului  

Cu o gamă vastă de date disponibile prin My Analytics și Workplace Analytics, este ușor pentru companiile care utilizează platforme M365 să vadă schimbările în utilizarea lucrătorilor în ultimul an. Microsoft raportează că a observat o schimbare marcantă în utilizarea Teams, timpul mediu de utilizare a aplicației crescând cu peste o oră. Studiul arată că oamenii lucrau mai frecvent în orele de dimineață și de seară și că își reluau sarcinile și activitățile în weekend. S-a constatat că Teams Chat a crescut cu până la 23% în primele ore ale dimineții și seara, iar în weekend chat-ul a crescut cu peste 200%.

Microsoft a introdus în suita sa de instrumente o stare de concentrare care – cu ajutorul My Analytics – permite persoanelor să automatizeze setarea orei “Nu deranjați” pentru a lucra cu propria rutină. Acest lucru este deosebit de valoros pentru cei care lucrează de la distanță, dar – într-un nou model hibrid – ar trebui să se reflecte și pentru cei care lucrează la birou.

Nu putem pierde din vedere starea de bine la locul de muncă  

Stabilirea de timp de rezervă în afara zilei de lucru este, de asemenea, un instrument valoros pentru ca persoanele și managerii să gestioneze starea de bine la locul de muncă, Teams mobile oferind utilizatorilor opțiunea de a defini ore și zile de liniște. Această posibilitate de a rezerva timp nedisturbat în timpul zilei poate oferi persoanelor timp pentru a se relaxa sau pentru a se îndepărta de muncă. Într-o cultură “mereu activă” – un risc clar al unui model de lucru hibrid – acest instrument neprețuit le poate permite utilizatorilor să protejeze timpul de “viață” în echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

Starea de bine a angajaților este vitală pentru productivitatea pe termen lung, iar un model hibrid de lucru introduce o nouă provocare pentru managerii cu echipe mixte, care trebuie să dispună de o modalitate consecventă de a verifica personalul și de a rămâne în continuare alături de acesta din punct de vedere emoțional zi de zi. Extensia de mesagerie Reflect a fost introdusă în M365 la sfârșitul anului 2020 pentru a le oferi liderilor o modalitate ușoară de a lua legătura cu angajații, folosind întrebări sugerate și oferind membrilor echipei o experiență asemănătoare unui sondaj. Rezultatele pot semnala managerului dacă un angajat este în scădere – în același mod în care o privire peste birou poate indica dacă un coleg este fericit sau trist – și oferă posibilitatea de a plonja în măsuri de susținere.

Pregătiți-vă

 Având în vedere că noul hibrid va ateriza în atât de multe întreprinderi în viitorul apropiat, este clar că societățile de tehnologie precum Microsoft sunt pregătite să abordeze – și să continue să inoveze pentru – provocările pe care le aduce această nouă normalitate. Cu aplicații pentru a aduce împreună echipele de la fața locului și cele virtuale, mecanisme pentru a fluidiza ziua de lucru și instrumente de sprijin pentru a promova și încuraja bunăstarea la locul de muncă, avem acces la tot sprijinul tehnic de care am putea avea nevoie.

Întrebarea este dacă modelele noastre de organizare și spațiile fizice sunt pregătite să se restructureze în funcție de modul în care oamenii doresc să lucreze acum și în continuare, pentru a profita la maximum de aceste instrumente și pentru a valorifica angajamentul și productivitatea sporite pe care le poate oferi un astfel de model hibrid.

Pentru a afla mai multe despre modul în care M365 vă poate ajuta să treceți la lucrul hibrid, luați legătura cu noi.

Cu Microsoft 365 muncești de acasă ca și cum ai fi la sediul firmei.

RezolvIT este o companie de outsourcing IT care reușește cu succes să susțină companiile cu care lucrează, fie că ne referim la securizarea infrastructurii sau la facilitatea angajaților să își desfășoare activitatea remote.

Tags:

Categorised in: , , ,

Call Now ButtonContact