Cred că orice manager de companie își dorește ca activitatea firmei sale să funcționeze neîntrupt. Nu e așa?
Întrucât telemunca a devenit aproape obligatorie pentru toate tipurile de business, a crescut necesitatea utilizării serviciilor Cloud.
Simplu spus, un conceptul de Cloud este unul sau mai multe servere găzduite într-un Data Center sau pe o platformă care nu se află în locația dumneavoastră și care se accesează prin internet. O să detaliem imediat la ce se referă găzduirea unui server “pe norișori”.
Cele mai populare tipuri de Cloud sunt private Cloud și public Cloud. În acest articol o să vă prezentăm care sunt principalele diferențe între cele două tehnologii.
Servicii de tip Public Cloud:
Public Cloud este un serviciu pentru care se plătește lunar sau anual, în funcție de resursele necesare (procesoare, memorie, storage, etc) sau de numărul de utilizatori pentru aplicații Cloud – aplicații tip E-mail, CRM, ERP, Backup sau lucru colaborativ.
Principalele avantaje ale acestei tehnologii sunt următoarele:
- nu necesită operațiuni mentenanță avansată
- este foarte ușor scalabil
- costurile lunare sunt mai mici decât alternativele
Principalele dezavantaje:
- nu permite implementarea unor niveluri avansate de securitate
- nu permite controlul deplin asupra serviciului
- nu ai acces la infrastructura fizica si nu poti controla performanta soluției
Furnizorul serviciului este cel responsabil de mentenanța acestuia.
Servicii de tip Private Cloud:
Acest tip de serviciu Cloud se achiziționează sau închiriază pentru a fi folosit doar de către compania dumneavoastră, care va garanta specificații tehnice precise si care nu sunt împărțite cu alți clienți. Acesta poate fi un server virtual sau un server fizic, găzduit într-un Data Center sau pe o platformă de virtualizare ce oferă servicii Cloud.
Costurile pentru acest tip de serviciu sunt făcute în funcție de resursele hardware necesare.
Principalele avantaje ale acestui serviciu:
- se poate personaliza pentru a se plia foarte bine pe nevoile companiei dumneavoastră
- permite crearea unor nivele suplimentare de securitate
- poate fi administrat și controlat în proporție de 100% de către compania dumneavoastră
- permite alegerea totală a resurselor hardware folosite
Dezavantaje:
- necesită operațiuni avansate de mentenanță
- poate presupune costuri mai mari
În mod practic, companiile optează pentru servicii de tip private Cloud atunci când doresc să dețină controlul resurselor utilizate de companie. Spre deosebire de serviciile publice, acestea permit efectuarea de configurări avansate dar și implementarea de soluții de securitate și politici de backup complexe.
Pe lângă beneficiile pe care le aduce serviciul Cloud, acestea au și marele avantaj de a putea fi accesate de oriunde și de a nu depinde de infrastructura locală. Cred că orice manager de companie și-ar dori ca atunci când există o avarie de rețea la sediul firmei, angajații să poată accesa în neîntrerupt resursele companiei, pentru a-și efectua operațiunile de zi cu zi.
RezolvIT este o companie de outsourcing care implementează cu succes atât soluții de tip public cloud cât și soluții de tip managed private cloud. Având în portofoliu clienți din toate domeniile de business, ce folosesc infrastructuri mici, medii sau foarte mari, compania a învățat să propună și să configureze soluțiile care se potrivesc cel mai bine cu activitatea clientului.
Categorised in: Abonamente, Diverse, Sfaturi Utile, Toate