fbpx
April 20, 2021
wireless

De câte ori nu v-ați frustrat că aveați treabă, iar conexiunea wireless funcționa greoi? Mai ales cu atâtea dispozitive conectate la ea… În zilele noastre, până și frigiderul poate “sta pe wireless”.

Nevoia de a avea o conexiune wireless stabilă a devenit aproape obligatorie, mai ales în perioada de telemuncă. Dar același lucru se aplică și la birou. Dacă utilizați laptopuri, este mult mai convenabil să folosiți mediul de transmisie wireless în detrimetul cablului de rețea.

În acest articol o să vă oferim câteva sfaturi practice pentru a îmbunătăți conectivitatea wireless, acasă sau la birou.

Înainte să dăm vina pe router și să ne supărăm și frustrăm, este să ne asigurăm că rețeaua funcționează în parametri optimi folosind cablul de internet… Ca să nu învinuim antenele routerului pe nedrept…

Efectuați un upgrade de firmware pentru router

De multe ori problemele cu semnalul wireless sunt cauzate de către soft-ul routerului. Se poate însă ca acestea să fi fost deja remediate de către producător, dar actualizarea dispozitivelor nu se face în mod automat.

Pentru o performanța bună wireless, dar și pentru securitate sporită, este recomandat să efectuați upgrade de firmware ori de câte ori apare câte o nouă actualizare.

Înainte de a face acest lucru însă, este nevoie să efectuați un backup la configul routerului, să-l puteți restaura în cazul în care apare ceva neprevăzut. Routerele noi permit upgradarea firmware-ului direct din interfața de administrare, fără a fi nevoie să navigați pe siteul producătorului și să descărcați update-ul, cum se întâmpla pe vremuri.

Amplasați routerul într-un loc optim

Unul dintre cele mai bune sfaturi de optimizare a rețelei wireless este amplasarea routerului într-un loc optim, în așa fel încât semnalul să poată ajunge în toate punctele de interes. Ba mai mult, faceți tot posibilul să nu acoperiți routerul și să nu așezați nimic în fața acestuia.

Echipamentele de rețea wireless trebuiesc amplasate la vedere, nu ascunse în dulapuri sau în diverse locuri. Cel mai simplu este să găsiți un loc pentru router în mijlocul casei, sau încăperii, ca acesta să poată distribui semnalul wifi peste tot.

Dacă echipamentul este dotat cu antene exterioare, orientați-le pe verticală. Pentru a afla cu exactitate care este locul cel mai potrivit pentru amplasarea routerului, folosiți o aplicație de genul Heatmapper.

Folosiți ambele frecvențe: 2.4GHz și 5 GHz

Creați două rețele separate, una care să opereze pe frecvența 2.4 GHz și cealaltă pe 5 GHz. Conectați toate dispozitivele compatibile la rețeaua de 5 GHz și folosiți rețeaua de 2.4 GHz doar pentru a conecta dispozitivele mai vechi.

Rețeaua de 5 GHz oferă viteze mai bune de transfer, dar vă ajută și să evitați anumite interferențe, întrucât sunt mult mai puține dispozitive care folosesc această frecvență, în comparație cu cea de 2.4 GHz.

Dacă routerul permite, setați același nume pentru ambele rețele (și de 2.4 GHz și de 5 GHz). În felul acesta, dispozitivele vor alege “singure” conexiunea mai bună.

Ajustați canalul wireless

O altă metodă eficientă de a diminua interferențele este să ajustați canalele wireless pe care le folosește routerul. Echipamentele moderne de rețea aleg singure canalele cele mai libere, dar nu putem spune același lucru și despre routerele vechi.

Puteți oricând să utilizați o aplicație pentru a identifica ce canale sunt folosite în apropierea dumneavoastră, iar dacă setarea automată nu este suficient de eficientă, puteți optimiza rețeaua alegând un canal mai liber.

Faceți acest gen de verificare ori de câte ori simțiti că performanța wireless s-a degradat.

Verificați și blocați musafirii nepoftiți

Amuzant sau nu, se poate ca vecinii să folosească rețeaua voastră wireless, dacă le-ați furnizat parola, la un moment dat.

Verificați routerul și, dacă aveți musafiri nepoftiți, blocați-le accesul. Cel mai simplu este să schimbați parola rețelei wireless. În acest fel, scăpați foarte ușor de utilizatorii clandestini.

Implementați reguli de tip QoS – Quality of Service

Regulile QoS, sau Quality of Service, permit prioritizarea anumitor tipuri de trafic. De exemplu, dacă lucrați de acasă, veți dori ca aplicația de conferință să aibă mereu prioritate, față de streamingul de pe YouTube.

Acest gen de reguli vă ajută să sporiți performanța pentru serviciile importante.

Măriți raza de acoperire a semnalului folosind un echipament suplimentar

Dacă nu reușiți sub nicio formă să amplasați routerul în așa fel încât aceasta să ofere acoperire peste tot unde aveți nevoie, recomandarea este să achiziționați un echipament suplimentar pe care să-l folosiți ca să extindeți rețeaua.

Puteți alege fie un Access Point, fie un Range Extender, în funcție de distanța dintre echipamente. AP-urile se conectează la routerul principal prin cablu, iar range extenderele se conectează wireless.

RezolvIT este o companie de outsourcing IT care reușește cu succes să susțină companiile cu care lucrează, fie că ne referim la securizarea infrastructurii sau la facilitatea angajaților să își desfășoare activitatea remote.

 

Categorised in:

Call Now ButtonContact