VIRTUALIZARE vs CLOUD COMPUTING
Virtualizare și Cloud computing sunt două tehnologii care au fost dezvoltate pentru a maximiza utilizarea resurselor de calcul, reducând în același timp costul acestor resurse.
De asemenea, ele sunt menționate frecvent atunci când se discută despre disponibilitate ridicată și redundanță.
Deși nu este neobișnuit să auzi oamenii discutând despre ele în mod interschimbabil; ele sunt abordări foarte diferite pentru a rezolva problema de a maximiza utilizarea resurselor disponibile. Ele diferă în multe feluri și acest lucru conduce, de asemenea, la unele considerații importante atunci când se face selecția între cele două.
VIRTUALIZARE: MAI MULTE SERVERE PE ACELAȘI HARDWARE
Înainte, dacă aveai nevoie de mai multă putere de calcul pentru o aplicație, trebuia să achiziționezi hardware suplimentar.
Sistemele de redundanță se bazau pe existența unui hardware duplicat care stătea în modul de așteptare în cazul în care ceva ar fi trebuit să cedeze.
Problema era că, pe măsură ce procesoarele deveneau mai puternice și aveau mai mult de un nucleu, multe resurse de calcul rămâneau nefolosite.
Evident, acest lucru costa companiile foarte mulți bani.
A apărut virtualizarea.
Simplu spus, virtualizarea este o tehnică care vă permite să rulați mai mult de un server pe același hardware.
În mod obișnuit, un server este serverul gazdă și controlează accesul la resursele serverului fizic.
Unul sau mai multe servere virtuale rulează apoi în containere furnizate de serverul gazdă.
Containerul este transparent pentru serverul virtual, astfel încât sistemul de operare nu trebuie să fie conștient de mediul virtual. Acest lucru permite consolidarea serverului, ceea ce reduce costurile hardware.
Mai puține servere fizice înseamnă, de asemenea, mai puțină energie, ceea ce reduce și mai mult costurile.
Majoritatea sistemelor de virtualizare permit ca serverele virtuale să fie mutate cu ușurință de la o gazdă fizică la alta. Acest lucru face ca administratorii de sistem să poată reconfigura foarte simplu serverele în funcție de cererea de resurse sau să mute un server virtual de pe un nod fizic defect.
Virtualizarea ajută la reducerea complexității prin reducerea numărului de gazde fizice, dar implică în continuare achiziționarea de servere și software și întreținerea infrastructurii. Cel mai mare beneficiu al acesteia este reducerea costurilor acestei infrastructuri pentru companii prin maximizarea utilizării resurselor fizice.
CLOUD COMPUTING: RESURSE MĂSURATE, PLĂTIȚI PENTRU CEEA CE FOLOSIȚI
Deși virtualizarea poate fi utilizată pentru a furniza cloud computing, cloud computing este foarte diferită de virtualizare.
Cloud computing poate semăna cu virtualizarea, deoarece pare că aplicația dvs. rulează pe un server virtual detașat de orice dependență sau conexiune cu o singură gazdă fizică. Și sunt similare în acest mod.
Cu toate acestea, cloud computing poate fi descris mai bine ca un serviciu în care virtualizarea face parte din infrastructura fizică.
Cloud computing a luat naștere din conceptul de utility computing. În esență, utility computing era convingerea că resursele de calcul și hardware-ul vor deveni o marfă, până la punctul în care companiile vor achiziționa resurse de calcul de la un grup central și vor plăti doar pentru numărul de cicluri CPU, RAM, stocare și lățime de bandă pe care le utilizează.
Aceste resurse vor fi contorizate pentru a permite plata pentru ceea ce se utilizează, la fel cum se cumpără electricitate de la compania de electricitate. Acesta este modul în care a devenit cunoscut sub numele de utility computing. Este obișnuit ca cloud computing să fie distribuit pe mai multe servere.
Acest lucru asigură redundanță, disponibilitate ridicată și chiar redundanță geografică. De asemenea, acest lucru face ca cloud computing să fie foarte flexibil.
Este ușor să adăugați resurse la aplicația dvs. Pur și simplu le folosiți, la fel cum folosiți energia electrică atunci când aveți nevoie de ea. Cloud computing a fost conceput cu gândul la scalabilitate.
Cel mai mare dezavantaj al cloud computing este că, desigur, nu controlați serverele. Datele dvs. sunt acolo, în cloud, și trebuie să aveți încredere în furnizor că sunt în siguranță. Multe servicii de cloud computing oferă SLA-uri care promit să ofere un nivel de servicii și siguranță, dar este esențial să citiți detaliile cu litere mici. O defecțiune a serviciului cloud ar putea duce la pierderea datelor dumneavoastră.
O COMPARAȚIE PRACTICĂ – VIRTUALIZARE VS CLOUD COMPUTING
VIRTUALIZARE
Virtualizarea este o tehnologie care vă permite să creați mai multe medii simulate sau resurse dedicate dintr-un singur sistem hardware fizic. Un software numit hipervizor se conectează direct la acel hardware și vă permite să împărțiți 1 sistem în medii separate, distincte și sigure, cunoscute sub numele de mașini virtuale (VM). Aceste VM-uri se bazează pe capacitatea hipervizorului de a separa resursele mașinii de cele hardware și de a le distribui în mod corespunzător.
CLOUD COMPUTING
Cloud computing este un set de principii și abordări pentru a furniza resurse de infrastructură de calcul, de rețea și de stocare, servicii, platforme și aplicații utilizatorilor la cerere prin orice rețea. Aceste resurse de infrastructură, servicii și aplicații provin din cloud-uri, care sunt grupuri de resurse virtuale orchestrate de un software de gestionare și automatizare, astfel încât să poată fi accesate de utilizatori la cerere prin intermediul unor portaluri de autoservire susținute de scalarea automată și alocarea dinamică a resurselor.
RezolvIT este o companie de outsourcing IT obișnuită să implementeze tehnologii cloud și să faciliteze companiilor munca de acasă pentru angajați. Dacă v-am convins, solicitați o ofertă acum.
Tags: cloud, Cloud Computing, Virtualizare
Categorised in: Abonamente, Diverse, Sfaturi Utile, Toate