Emailul este indispensabil pentru orice companie, la ora actuală. Acesta este probabil mijlocul cel mai utilizat pentru comunicarea cu partenerii sau cu echipa.
Dar v-ați întrebat vreodată cum funcționează emailul?
Să-ncepem ca la școală. Email înseamnă electronic mail, adică poștă electronică.
Principalele protocoale de primire a emailurilor sunt IMAP și POP, iar SMTP este protocolul pentru trimitere. Microsoft Exchange foloseste un protocol unic numit MAPI pentru sincronizarea mesajelor cu dispozitivele.
Protocolul IMAP:
Protocolul IMAP, sau Internet Mail Access Protocol facilitează ca mesajele trimise către dumneavoastră să ajungă la destinație. Ba mai mult, acesta se sincronizează în timp real cu serverul.
Dacă, de exemplu, ștergeți un email din Inbox, acesta va dispărea automat și de pe serverul de email. La fel, dacă un email este citit pe un dispozitiv, acesta va apărea ca fiind citit pe toate dispozitivele unde există adresa configurată.
Protocolul POP:
POP, sau Post Office Protocol este un alt protocol de primire a emailurilor. Diferența majoră, în comparație cu IMAP, este că acesta descarcă local, pe dispozitivul dumneavoastră toate mesajele, iar apoi șterge de pe server ce a descărcat. Ba mai mult, mesajele trimise sunt salvate doar pe dispozitivul de unde au fost expediate, nu și de pe server.
Dacă marcați ca fiind citit un email pe un dispozitiv ce are contul configurat POP, acesta nu va apărea în continuare ca fiind necitit pe celelalte dispozitive.
Protocolul MAPI:
MAPI, sau Messaging Application Programming Interface este protocolul folosit de către serverele Microsoft Exchange pentru recepționarea si trimiterea de emailuri.
Acesta se comportă similar cu protocolul IMAP, mesajele sincronizându-se total cu serverul.
In plus, prin MAPI se sincronizeaza si lista de contacte si calendarul.
Protocolul SMTP:
SMTP, sau Simple Mail Transfer Protocol este protocolul utilizat pentru trimiterea emailurilor intre serverul sursa si cel destinatie.
Exista un protocol suplimentar SMTP, denumit SUBMISSION, ce se foloseste doar pentru autentificarea dispozitivelor pe serverul sursa, la trimiterea mesajelor.
Bine, bine, dar cum funcționează emailul?
Cum funcționează emailul:
Mesajul trimis de către dumneavoastră este transmis prin serviciul SMTP SUBMISSION. Acesta, la randul lui, accesează serverul DNS, care este responsabil cu “identificarea serverului destinație”. Ulterior, după această identificare, mesajul este transmis de către serviciul SMTP către serverul destinație.
Mai departe, mesajul este transmis de către protocolul de primire IMAP și poate fi citit de către utilizator.
O schema simpla:
V-am amețit?
Un server de email este un calculator fizic sau virtual care rulează protocoalele de primire și trimitere emailuri.
Serviciul DNS este protocolul care se ocupă de descoperirea serverului destinație, pentru a ajuta protocolul SMTP să transmită mesajul mai departe.
Bine, bine, dar cum funcționează emailul?
Înainte de toate, utilizatorul completează adresa destinație, subiectul și corpul mesajului, după care apasă butonul Send. Ulterior, mesajul ajunge la protocolul SMTP, prin intermediul MTA (The Mail Transfer Agent).
Protocolul SMTP apelează serverul DNS, care efectuează o interogare, pentru a afla MTA-ul serverului destinație. Acest lucru este setat în zona DNS sub numele de înregistrare MX (Mail Exchanger).
După ce se “rezolvă adresa destinație”, mesajul se întoarce la protocolul SMTP, care îl transmite mai departe către serverul destinație.
Majoritatea serverelor, la primirea unui mesaj din exterior pe protocolul SMTP, trec mesajul respectiv prin mai multe filtre interne, anti-virus si anti-spam, inainte de a il livra in casuta destinatarului.
In cazul in care serverul identifica un virus sau continut considerat SPAM, mesajul este respins sau carantinat si se returneaza o eroare catre expeditor.
In final, mesajul scanat este transferat de către serverul destinație, iar destinatarul final descarca mesajul pe dispozitiv prin protocolul IMAP sau POP.
RezolvIT este o companie de outsourcing IT care pune mare preț pe respectarea normelor de securitate și folosește soluții inovative pentru a întări securitatea companiilor cu care colaborează.
Categorised in: Abonamente, Diverse, Sfaturi Utile, Toate