Deși tehnologiile cloud au devenit din ce în ce mai populare și mai accesibile din punct de vedere al costurilor, multe companii încă preferă utilizarea serverelor de aplicație proprii, conectate la infrastructura locală.
În acest articol o să vă prezint o analiză comparativă, explicată pe înțelesul tuturor.
Server de aplicație local:
Implementarea unui server de aplicație local presupune achiziționarea serverului fizic, iar acest lucru implică un cost inițial destul de mare. Plus tariful de implementare pentru serverul de aplicație.
La acesta se adaugă costul energiei electice consumate de către echipamente, plata unui abonament la internet, dar și achiziționarea unui abonament de mentenanță și suport IT pentru administrarea și securizarea serverului.
Unul dintre marile avantaje ale utilizării unui server local este că datele se accesează prin intermediul rețelei interne, lucru ce oferă o viteză sporită de acces. De asemenea, dacă se optează pentru o configurație hardware optimă în raport cu nevoile de business, fluxul de lucru ar trebui să fie unul destul de bun.
Upgradarea resurselor unui server local este destul de greu de planificat, întrucat aceasta presupune oprirea serverului pe perioada efectuării operațiunilor.
De câte ori nu s-a întâmplat să nu mai funcționeze internetul la sediul firmei, iar întreaga activitatea să fie oprită din acest motiv? Sau să existe o avarie de rețea care fie îngreunează activitatea, fie o blochează complet?
Marea problemă a serverelor locale este că acestea depind de conexiunile de curent și de internet de la sediul firmei.
Server de aplicație cloud:
Pentru serverele găzduite în cloud se percepe o taxă lunară, destul de mică în comparație cu costurile reprezentate de achiziționarea unui server fizic. De obicei prețul este calculat fie în funcție de resursele hardware alocate, fie de numărul de utilizatori.
La costul lunar se mai adaugă cotația de pret pentru implementare și configurare, dar și costul de administrare și suport, pentru aplicație.
Principalul avantaj al unei astfel de implementări este că aceasta nu depinde de infrastructura locală sau de conexiunea de internet de la sediu. Fiind găzduită în cloud, dacă este configurată corect, aceasta va funcționa 24/7.
De asemenea, mărirea resurselor unui server cloud prezintă un timp de întrerupere mai mic, în comparație cu upgradarea unui server fizic.
Din punct de vedere al securității, atât serverul cloud cât și serverul local poate fi securizat în așa fel încât să nu poată fi accesat de către persoane malițioase.
Ca să concluzionăm:
Serverele fizice:
- presupun un cost inițial mai mare
- depind de infrastructura locală
- sunt mai greu de scalat
- presupun costuri lunare mai mici
Serverele cloud:
- presupun un cost lunar calculat în funcție de nevoile de business
- nu depind de infrastructura locală
- sunt scalabile
RezolvIT este o firmă de outsourcing IT care are expertiza să deservească clienți ce folosesc atât servere fizice, cât și servere cloud. Dacă v-am convins, solicitați o ofertă chiar acum.
Categorised in: Abonamente, Diverse, Sfaturi Utile, Toate