Conform Gizmodo, cei de la Boeing 747 încă fac actualizări de software avioanelor folosind dischete Floppy. Vă dați seama din ce epocă este tehnologia folosită de avioanele vechi.
Atât avioanele Boeing 747 cât și cele mai vechi, 737, sunt actualizate o dată la 28 de zile folosind dischete Floppy de 3.5 inch. În acest mod, se face update la informațiile despre aeroporturi, căi de navigare și alte lucruri obligatoriu de știut de către piloți.
Procesul este unul destul de greoi, uneori este nevoie de folosirea a 8 dischete pentru a face anumite update-uri de informații.
Problema tehnologiilor end of life (EOL)
Software EOL:
Tehnologiile end of life (EOL), fie că vorbim de software sau hardware, creează probleme destul de mari în companii.
Dacă este vorba de software, aplicațiile și platformele end of life (EOL) sunt vulnerabile atacurilor, întrucât nu mai primesc patch-uri de securitate. Citeam acum ceva vreme că în UK, unele stații de lucru din instituțiile publice încă folosesc Windows XP, întrucât aplicațiile care rulează pe acestea sunt și ele EOL și nu pot rula pe Windows 10.
Vă dați seama, în cazul unei infectări cu ransomware (link) cât de mult ar dura să se restaureze funcționalitatea stațiilor respective? În mintea mea, scenariul ăsta e horror. Toată instituția este blocată, iar compania care se ocupă de IT muncește pe brânci pentru remedierea situației… Asta, dacă are cum să restaureze datele din vreun backup.
Pentru mai multe informații legate de securizarea infrastructurilor ce folosesc sisteme de operare neactualizate, citiți articolul ăsta (link).
Hardware EOL:
La fel de multe probleme apar și datorită hardware-ului care ajunge să fie EOL. Dacă un sistem critic pentru companie se defectează, procurarea componentelor de schimb end of life este destul de dificilă…
Nu e obligatoriu să se avarieze o componentă esențială funcționării. E suficient să apară probleme la vreun ventilator și să nu se găsească rapid un altul, de schimb. Îsi imaginează cineva că o companie poate să stea cu un server esențial oprit, până ajunge un ventilator compatibil în stocurile furnizorului? Eu nu pot nici măcar să-mi imaginez asta.
Acestea sunt motivele pentru care actuala companie de Suport IT poate propune înlocuirea unor echipamente perfect funcționale, dar care folosesc tehnologii scoase din uz.
RezolvIT a planificat și implementat cu succes proiecte de migrare a infrastructurii pentru clienții firmei. Dacă doriți să vă ajutăm cu migrarea sau cu orice altă problemă de IT, solicitați un audit IT!
Categorised in: Abonamente, Diverse, Sfaturi Utile, Toate