În prezent, utilizarea de software și de aplicații care operează online este din ce în ce mai populară în toate domeniile de activitate. Acestea facilitează contactul cu clienții și furnizorii, oferă utilizatorilor acces la informații și tool-uri, contribuie la buna organizare a unor activități și ajută la stocarea datelor.
În ciuda eforturile de a stoca datele în mediul online, siguranța acestora este deseori periclitată de factori previzibili, dar nu întotdeaua controlabili.
Pericolul pierderii datelor sau a furtului acestora este cu atât mai mare în domenii precum cel financiar-contabil, unde datele au caracter personal și sunt, de cele mai multe ori, confidențiale. Pierderea datelor într-un astfel de domeniu poate avea consecințe grave care pot pune în dificultate funcționarea unei afaceri.
Securitatea datelor, prioritatea numărul 1 pentru compania ta
Utilizarea aplicațiior sau a platformelor online ajută deseori la eficientizarea muncii. Activitățile au loc mult mai rapid și aduc rezultate mai bune, în comparație cu situația în care sunt utilizate soft-uri tradiționale. Cu toate acestea, există un risc care poate pune în pericol întreaga activitate: lipsa de securizare a datelor.
În domeniul financiar-contabil și nu numai, pierderea datelor, utilizarea neautorizată a acestora, furtul de către hackeri sau furtul chiar de către angajați reprezintă amenințări serioase.
Riscul poate fi diminuat considerabil atunci când:
- Eviți sau refuzi în totalitate utilizarea programelor fără licență
- Implementezi soluții IT de securizare a datelor
- Colaborezi cu firme specializate în protecția datelor
- Te asiguri că aplicațiile și programele folosite dispun de toate certificatele de securitate necesare
Indiferent de tipul de afacere pe care o deții, cea mai bună opțiune pe care o ai este externalizarea activităților care presupun:
- Efectuarea regulată a unui back-up de date
- Consolidarea infrastructurii IT
- Operarea pe platforme de prevenire a dezastrelor
- Detectarea soluțiilor de recuperare a datelor
- Prevenirea nefuncționării platformelor sau a aplicațiilor folosite
- Crearea de rețele private (VPN)
- Devirusarea
- Criptarea datelor
Securizarea datelor trebuie să reprezinte o prioritate în cadrul oricărei companii din domeniul financiar-contabil, cu atât mai mult cu cât protejează și consolidează activitatea propriu-zisă. De asemenea, credibilitatea unei afaceri este determinată de acest factor.
Evită pierderea datelor cu orice preț
Metodele de securizare a datelor sunt mult mai avansate astăzi, în comparație cu cele existente în urmă cu câțiva ani. Deși accesul la astfel de metode poate fi făcut de către oricine, companiile specializate în securitate IT dispun de cunoștințele și experiența necesară implementării lor, motiv pentru care externalizarea acestor servicii este mai simplă, mai puțin costisitoare și mai eficientă decât realizarea lor in-house.
Cauzele pierderii datelor sunt diverse:
- Defectarea imprevizibilă și incontrolabilă a platformelor sau programelor
- Imposibilitatea recuperării acestora dintr-un back-up
- Utilizarea de programe nelicențiate
- Atacurile cibernetice
- Defectarea serverelor
- Pierderea accidentală
- Copierea neautorizată
- Virusarea sistemelor
- Utilizarea sistemelor anti-virus fără licență
Toate acestea pot conduce la pierderea definitivă a unor date și, în consecință, la deteriorarea relațiilor cu clienții, reducerea profitului și chiar la apariția unor situații de criză.
Evitarea situațiilor neplăcute cauzate de pierderea datelor poate fi realizată prin apelul la companii specializate în securizare de date, care dispun de echipamente, soft-uri și alte resurse necesare pentru asigurarea că toate datele online să fie criptate și protejate.
Ce poți face pentru a securiza datele companiei tale?
Dacă îți dorești să faci tot ce îți stă în putință pentru a securiza datele companiei, ia în considerare următorii pași:
- Identifică informațiile cu caracter sensibil și determină impactul lor asupra activității companiei
- Segreghează-le prin păstrarea pe cât mai puține dispozitive sau servere
- Folosește-te de avantajele criptării datelor – criptarea este cu atât mai importantă cu cât accesul la majoritatea aplicațiilor și platformelor se poate face și de pe dispozitive mobile
- Asigură-te că site-ul pe care lucrezi are instalat un certificat SSL
- Activează logarea în doi pași dacă lucrezi cu site-uri sau platforme care necesită autentificare. Acest lucru trebuie să fie valabil atât pentru angajați, cât și pentru utilizatori externi
- Evită folosirea pachetelor starter de cloud. Optează pentru cloud business pentru opțiuni avansate de securitate, back-up și recuperare a datelor
- Impune schimbarea regulată a parolelor în interiorul companiei și în rândul utilizatorilor din exterior
- Ia în considerare verificarea regulată a cazierului angajaților sau a trecutului în mediul profesional, în special dacă activitatea presupune accesul la date financiar-contabile
Exceptând aceste acțiuni, este important să ai în vedere și securizarea avansată a datelor, prin colaborarea cu o companie specializată în infrastructuri IT, soluții cloud, VPN și criptare a datelor.
Pentru mai multe detalii despre securizarea datelor din cadrul companiei tale, echipa noastră vă stă cu plăcere la dispoziție.
Categorised in: Abonamente, Diverse, Sfaturi Utile, Toate