În traducere liberă backup-urile se referă la copii de siguranță a datelor, iar acestea pot fi de mai multe feluri. Vom analiza pe rând tipurile acestora și implicit importanța acestora. În teorie copiile de siguranță se referă la datele de pe computer ce sunt stocate pe un alt sistem / drive media etc. în vederea restaurării acestora în cazul pierderilor de date sau chiar mai rău – în cazul criptării datelor în urma contactării unui virus / malware / crypto-locker etc.
Clasificarea tipurilor de backup:
- Backup-uri diferențiale
- Backup-uri incrementale
- Backup-uri complete
- Backup-uri sintetic complete
- Backup-uri on-cloud
- Alte tipuri de backup
Backup-ul complet
Sau copia de siguranță completă este cea mai cunoscută modalitate de backup. Aceasta se efectuează de regulă la începutul oricărui tip de backup. Dacă alegeți să faceți de fiecare dată numai backup-uri complete, țineți cont de faptul că această metodă este ineficientă datorită consumării de resurse hardware cât și a timpului de execuție – ceea ce poate afecta buna funcționare a PC-ului. După primul backup complet puteți desigur să alegeți un backup incremental, diferențial sau sintetic complet.
Backup-ul incremental
Sau copia de siguranță incrementală se referă la acel tip de backup care copiază numai datele care au fost modificate anterior ultimului backup (să spunem al celui complet). Fiecare astfel de backup va include fișierele sau datele modificate cel mai recent de la ultimul backup șamd.
Copiile de siguranță incrementale necesită mai puțin spațiu de stocare și încărcare pe rețea, motiv pentru care pot fi rulate mai des decât cele complete.
Backup-ul diferențial
Sau copia de siguranță diferențială este acel tip de backup care încarcă fișierele noi și actualizate după primul backup complet. Acest gen de backup compară datele numai cu backup-ul complet inițial.
De știut despre backup-ul diferențial:
- Este mult mai rapid să faci o copie de siguranță diferențială decât una completă.
- O copie de siguranță diferențială poate deveni mai mare decât un backup complet, motiv pentru care este posibil să fie nevoie ca ocazional să faceți câte o copie de siguranță completă.
! Backup-ul diferențial este cel mai des întâlnit în cazul bazelor de date Microsoft SQL sau al altor aplicații care folosesc baze de date. !
Backup-ul sintetic complet
Sau copia de siguranță sintetic completă este genul de backup subsecvent al unui backup complet, care face o comparație a datelor stocate anterior și încarcă numai schimbările diferite de sursa backup-ului. Backup-ul sintetic complet ajută la reducerea cantității de date încărcat și accelerează crearea unui backup complet.
Este genul de backup ideal dacă este folosit la crearea unor copii de siguranță a unor fișiere mari.
Backup on-cloud
Copiile de siguranță on-cloud se referă la genul de backup-uri ce pot fi accesate de la distanță sau online. În prezent acesta pare a fi viitorul. Există multiple companii ce oferă spațiu de stocare “în nori” (on-cloud) unde utilizatorii pot ține în siguranță copii ale datelor personale, de la birou șamd. De regulă astfel de servicii nu sunt gratuite.
Alte tipuri de protejare și stocare a datelor
Mulți tehnicieni poate nu consideră ceea ce voi scrie în continuare ca fiind metode de backup, și… mă refer aici la RAID-1 și RAID-5 (2 dintre cele mai comune variante), dar… depinde pe cine întrebi!
Pentru RAID-1 sau hard disk-ul oglindă avem nevoie de 2 hard disk-uri, iar pentru RAID-5 vom avea nevoie de 4 hard disk-uri. Această metodă de backup este ideală atunci când backup-ul se realizează pe un NAS (Network Atached Storage).
Așa cum îi spune numele, RAID-1 reprezintă o copie fidelă a primului hard disk, pe un al doilea hard disk. Avantaje: dacă cumva unul dintre disk-uri nu mai este funcțional, datele pot fi accesate în continuare de pe cel de-al doilea. Și pot fi implicit rescrise la înlocuirea hard disk-ului defect cu unul nou. Dezavantaje: folosirea a două discuri ce au capacitatea de stocare a unuia singur (spre deosebire de RAID-0 când cele două capacități de stocare sunt însumate).
Avantajele RAID-5: paritatea informațiilor stocate este distribuită între cele 4 hard disk-uri și este necesar ca toate discurile, mai puțin unul să nu fie prezent pentru a funcționa. Dacă unul dintre hard disk-uri nu mai este funcțional, citirile ulterioare pot fi calculate din paritatea distribuită astfel încât să nu existe pierderi de date. Crește performanța de scriere a backup-ului. Dezavantaje: nu este la fel de eficientă scrierea datelor ca și RAID-0.
Categorised in: Abonamente, Diverse, Sfaturi Utile, Toate