Infrastructure as a Service (IaaS) este un model de servicii furnizate către un client care are posibilitatea să configureze cerințele de procesare, stocare, networkig și alte resurse fundamentale de calcul, în care clientul are posibilitatea să dezvolte și să ruleze module de software arbitrare, care pot include sisteme de operare sau aplicații. Utilizatorul final nu poate administra sau controla infrastructura invizibilă a cloudului, dar care poate deține controlul asupra sistemelor de operare, stocării și aplicațiilor dezvoltate, precum și un control limitat asupra unor componente de rețea, precum dispozitivele firewall host.
Infrastructura cloud ca serviciu (Infrastructure as a Service – IaaS) asigură viteza şi dexteritatea necesare pentru furnizarea mai rapidă a noilor oferte şi servici. IaaS vă permite să eliberaţi resurse pe care altfel organizaţia dumneavoastră le-ar utiliza pentru găzduirea, rularea şi mentenanţa echipamentelor. Această abordare este potrivită în special pentru activităţile care necesită multe resurse, cum ar fi dezvoltarea şi testarea. Hardware-ul, software-ul şi serviciile pot furniza de asemenea capabilităţi avansate de management, asigurarea serviciilor şi integrare pentru resurse cloud on-premise şi off-premise.
Puteti construi un mediu care stimulează inovarea prin simplificarea şi standardizarea infrastructurii subiacente, îmbunătăţind eficienţa prin provizionare şi planificare dinamica, self-service bazat pe automatizare şi integritatea datelor şi proceselor bazată pe un mediu virtual cu caracteristici complexe de securitate.
Alegeţi o infrastructură găzduită cu opţiuni pentru configurarea firewall-urilor, implementarea unui VPN sau VLAN în centrul dumneavoastră de date.
Principalele caracteristici ale cloud computering-ului:
On-demand self-service – un client poate să își previzioneze în mod unilateral resursele de calcul de care are nevoie, precum timpul de acces la un server, la o rețea sau la o unitate de stocare, proces care se poate realiza în mod automat, fără a necesita interacțiuni umane cu fiecare furnizor de servicii.
Acces la rețele de bandă largă – resursele sunt disponibile prin intermediul unei rețele și pot fi accesate prin mecanisme standard care pot fi utilizate de pe orice platforme thin client, precum stații de lucru, laptopuri, tablete sau dispozitive smart-phones.
Rezervoare de resurse – resursele de calcul ale furnizorului sunt reunite astfel încât să poată deservi utilizatori multipli pe baza unui model multi-tenant, bazat pe diferite resurse fizice și virtuale care pot fi alocate și realocate în mod dinamic, conform cerințelor utilizatorilor. Locația exactă a acestor resurse nu este cunoscută de utilizatorul final, dar acesta poate fi relevată în mod abstract prin specificarea țării, statului sau a centrului de date. Ca exemple de resurse pot fi amintite cele de stocare, procesare, memorie sau lățime de bandă.
Elasticitate rapidă – Resursele de calcul pot fi previzionate în mod elastic și furnizate în mod automat, cu o scalabilitate rapidă. La clientul final, facilitățile disponibile pentru previzionare apar în mod arbitrar ca nelimitate, și pot fi estimate cantitativ în orice moment.
Servicii măsurabile – Sistemele Cloud pot controla și optimiza în mod automat resursele utilizate prin cuantificarea fiecărui nivel de abstractizare într-un mod cât mai apropiat de fiecare categorie de servicii, precum stocarea, procesarea, lățimea de bandă, sau activarea conturilor de utilizator. Nivelul de utilizare fiecărei categorii de resurse poate fi monitorizat, controlat și raportat, asigurând transparența dorită pentru fiecare serviciu utilizat, atât la nivel de furnizor, cât și de utilizator.
Principalele tipuri de servicii IaaS?
Iată o clasificare simplă, care ține cont de tipurile de servicii asigurate:
- Cloud Backup – servicii de salvare periodică a datelor cu stocare în cloud
- Cloud Hosting – servicii de găzduire pe servere cloud
- Cloud Management – servicii de administrare a infrastructurilor bazate pe cloud
- Cloud Storage – servicii de stocare pe servere cloud
- Virtualizare – servicii de virtualizare, de cele mai multe ori la nivelul centrului de date client, dar și ca soluții de găzduire/ back-up, stocare sau management bazate pe mașini virtuale
Categorised in: Abonamente, Diverse, Sfaturi Utile, Toate