fbpx
March 29, 2021
vpn

Întrucât cele mai multe companii au început să permită angajaților să lucreze de acasă, nevoile IT ale acestora s-au modificat și ele. Principalele moduri prin care utilizatorii pot lucra de la distanță sunt accesarea de resurse cloud sau folosirea unor tehnologii VPN.

VPN-ul poate fi folosit atât pentru accesarea resurselor infrastructurii dintr-o altă locație, dar și pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate rețelei.

De cele mai multe ori soluțiile VPN sunt facilități ale routerelor, dar acest serviciu poate fi configurat și pe servere dedicate. Cele mai populare implementări de VPN sunt client-server sau site-to-site.

Implementarea client-server presupune instalarea agenților de VPN pe toate stațiile ce trebuie să acceseze rețeaua de la birou.

În cazul implementării unui tunel VPN site-to-site, routerul devine server și client de VPN în același timp, conectând două rețele ca și cum ar fi una singură.

Din punct de vedere al securității, există soluții VPN care criptează traficul, pentru ca acesta să nu poată fi interceptat, pe traseu.

Motivele principale pentru care orice companie are nevoie de o soluție VPN:

  • facilitează telemunca, permițând utilizatorilor acceseze de la distanță resursele de la birou
  • sporește securitatea, dacă acesta este configurat ca tot traficul efectuat să treacă printr-un echipament de tip firewall
  • criptează transferul de date între stația de lucru și echipamentul de la sediu
  • permite accesarea de la distanță a resurselor din rețeaua de la sediu

Pentru a putea funcționa în mod optim o soluție VPN, este nevoie ca routerul care găzduiește acest serviciu să fie suficient de puternic pentru a susține și gestiona toate sesiunile utilizatorilor. Recomandarea ca routerul care găzduiește serverul VPN să fie un echipament de tip UTM.

Echipamentul de tip UTM oferă un nivel de securitate ridicat, protejând traficul făcut prin VPN de către utilizatori, blochează deschiderea anumitor site-uri malițioase și cu reputație îndoielnică și permite restricționarea navigării pe internet, în funcție de tipul de conținut accesat. Site-urile și platformele online sunt încadrate în categorii (ex. social media, gambling, adult et cetera), iar restricțiile pot fi setate individual pentru anumiți utilizatori, sau pe baza unor grupuri, care se configurează în funcție de departamente.

RezolvIT este o companie de outsourcing IT pregătită să implementeze soluții tehnice performante pentru a ajuta clienții în tranziția lor către telemuncă. Cum lucrurile nu vor reveni prea curând la modul în care se desfășurau până acum, toate companiile ar trebui să se pregătească pentru vremuri noi.

 

Categorised in: , , ,

Call Now ButtonContact