fbpx
August 30, 2020
large files transfer

Când ne referim la transfer de fișiere foarte mari pe internet, avem nevoie să luăm în calcul două aspecte, în afară de costuri. Dimensiunea fișierelor și viteza de upload/download.

Există două tipuri de servicii cloud de lucru cu fișierele. Serviciile ce oferă spațiu de stocare mare, dar la viteze destul de mici, special create pentru lucrul colaborativ și serviciile ce  oferă viteze mari, la costuri mari, proiectate special pentru transferul fișierelor.

În timp ce mă documentam, am dat peste articolul ăsta de pe TechRadar (link), dar nu am fost prea mulțumit de soluțiile propuse de către ei. Am menționat în acest articol doar platformele care ar putea fi folosite în mediul business (a se citi: au o reputație bună) și care sunt fezabile pentru tipurile de infrastructură și providerii de internet din România.

 

Să luăm opțiunile disponibile pe rând.

Servicii cloud pentru lucru colaborativ cu fișierele – costuri mici, spațiu mare, viteze mici

Cele mai populare servicii cloud de lucru colaborativ cu fișierele sunt OneDrive (link), Google Drive (link) și Dropbox (link). Aceste servicii au fost create pentru a facilita munca în echipă, pentru a permite organizarea fișierelor în structuri, pentru a seta permisiuni în funcție de grupuri sau departamente și pentru a oferi posibilitatea scrierii mai multor persoane în același fișier, simultan.

Toate aceste servicii oferă spații de stocare destul de mari, dacă se aleg abonametele potrivite, dar vitezele de transfer sunt de regulă mici. În spate, la nivel de server, ele folosesc medii de stocare lente, numite glaciar storage (link).

Dacă este vorba de transferul unor fișiere de câteva zeci de GB, genul ăsta de servicii sunt utile. Pentru fișiere de sute de GB însă, timpul de încărcare și descărcare este exagerat de mare.

Servicii pentru transfer de fișiere date – costuri în funcție de spațiul ocupat și numărul de descărcări, viteze mari

Serviciile precum Masv (link) sau Signiant (link) sunt special create pentru transferul facil al datelor, nu pentru lucru colaborativ. În schimbul vitezelor mari de transfer, se plătește pentru fiecare GB de date ocupat, numărul de zile în care stă fisierul pe server și numărul de descărcări.

Genul acesta de servicii sunt clar mai scumpe decât cele de lucru colaborativ, dar în mod cert prezintă avantaje. Cei de la Masv (link) au inclusiv un calculator de prețuri (link), în care se alege cantitatea ce trebuie stocată și numărul de zile.

Soluție custom pentru transferul de date – costuri independente de cantitatea de date, viteze mari

Pe lângă serviciile cloud, care fie costă destul de mult, fie sunt lente, mai există o opțiune. Dacă este vorba de transferul de fișiere mari pe arii destul de restrânse, cel mai avantajos este să se închirieze un VPS într-un data center sau, de ce nu, să se configureze un server fizic.

Dacă vorbim de servere fizice, există un cost lunar de administrare și mentenanță, care se adaugă peste costul inițial de achiziție. Fie că se configurează o soluție FTP sau o soluție similară cu NextCloud (link), genul acesta de implementare poate fi cea mai eficientă variantă din punctul de vedere al costurilor.

Dacă e nevoie de transfer frecvent de fișiere foarte mari, atunci serverul local s-ar amortiza destul de rapid, întrucât această soluție nu are preț pe GB de date.

RezolvIT a proiectat cu succes atât soluții de lucru colaborativ cu fișierele, cât și soluții de transfer de date, având mereu securitatea (link) datelor ca principal obiectiv.

 

Categorised in: , , ,

Call Now ButtonContact