Respectarea unor criterii simple de securitate poate preveni multe dintre situațiile care pot pune în pericol atât datele companiei, cât și buna funcționare a infrastructurii.
Implementarea acestora este destul de facilă și nici nu presupune costuri prea mari.
Retea wireless securizată WPA2
Deși recomandarea este ca stațiile de lucru să fie conectate la rețea prin cablu UTP, de cele mai multe ori nu sunt suficiente prize disponibile, astfel că în toate companiile există și conexiuni wireless. Pentru o minimă securitate, este absolut obligatoriu care rețeaua de la birou să fie securizată (conectarea să se facă folosind o parolă), iar tipul de criptare să fie WPA2 sau un protocol mai puternic.
De asemenea, nu este optim să se păstreze parola care vine presetată pe echipament (și e scrisă pe spatele acestuia), ci să se folosească una personalizată, destul de complexă.
Rețea de vizitatori izolată de rețeaua principală
De asemenea, nu e de dorit ca vizitatorii sau clienții firmei să folosească rețeaua principală, având astfel acces la întreaga infrastructură a clientului.
Este optim să existe o rețea separată pentru vizitatori, iar aceasta să fie folosită exclusiv de către persoanele externe. Toate routerele moderne permit setarea unei rețele de guest, iar aceasta se configurează facil.
Politică de parole generate aleator
Parolele slabe reprezintă o breșă foarte mare de securitate, astfel că este recomandat să se folosească parole generate aleator. Există diverse platforme online gratuite care fac acest lucru, astfel că alegerea unor parole puternice este destul de facilă. Noi recomandăm Dinopass sau, pentru o complexitate ridicată, passwordsegenerator.
Antiviruși pe stațiile de lucru
Protejarea stațiilor de lucru cu o soluție antivirus este absolut crucială, având în vedere numărul mare de mailuri malițioase care ajung în Inbox. E atât de ușor să se compromită stațiile de lucru (uneori e suficient doar să se deschidă un mail), încât soluțiile antivirus au devenit absolut indispensabile în ultima perioadă pentru companii.
Backup pentru elementele cheie ale infrastructurii
Atât aplicațiile de backup cât și mediile de stocare (cloud sau locale) au devenit facile în ultima perioada, astfel că nu se justifică să nu se implementeze o astfel de politică. În cazul în care se compromite o stație de lucru importantă sau un server și nu există backup, procesul de recuperare al datelor pierdute (în cazul fericit) este mult mai lent decât restaurarea backup-ului.
Dacă e vorba de infectări cu ransomware, șansele ca datele să nu se mai poată recupera, într-un format citibil, sunt de 98%.
RezolvIT reprezintă un partener de nădejde pentru toți clienții cu care colaborează și pune mare preț pe securitate, propunând și implementând cele soluții inovative. Dacă articolul v-a stârnit interesul, solicitați un audit.
Categorised in: Abonamente, Diverse, Sfaturi Utile, Toate