May 16, 2012 Leave your thoughts

Irlandezii de la Stat Counter susţin că browserul Chrome a trecut deja peste Firefox în topul mondial al browserelor web.

În noiembrie 2011, cota de piaţă a Chrome a ajuns la 25,7%, aproximativ dublu faţă de aceeaşi lună a anului trecut, Firefox are o 25,2%, în timp ce Internet Explorer a scăzut de la 48,2% la 40,6%, potrivit datelor StatCounter, citate de Reuters

Statistica StatCounter se bazează pe date agregate de la peste trei milioane de site-uri web, cu o mostră de peste 15 miliarde de pagini vizualizate pe lună.

O scădere dramatică pentru Internet Explorer, care, dacă se va menține, va însemna și finalul carierei browserului de la Microsoft.

In Romania, conform datelor de la Stat Counter, luna noiembrie 2011 a fost cea în care browserul de la Microsoft a fost depășit de Chrome. În luna februarie 2012, IE mai avea o cotă un pic mai mare de 25%, ceea ce înseamnă că doar un utilizator din patru mai folosește Internet Explorer ca să navigheze pe internet în România.
N-am mai vazut pe nici un blog si pe nici un site de multa vreme un test serios pentru versiunile actuale a celor trei browsere ale momentului: Internet Explorer 9, Google Chrome 19, Firefox 12. Testele de mai jos sper ca va vor ajuta sa va dati un raspuns la urmatoarele intrebari: Care este cel mai bun browser? Ce browser sa folosesc? Care browser este cel mai rapid? Care browser reda continutul cel mai bine?

Inainte de a va prezenta rezultatele testelor trebuie specificat ca acesta a fost efectuat utilizand un calculator cu 2GB RAM, Windows 7 pe 32 bit  si un procesor Pentium 4 2.8 GHz.

Test compatibilitate JAVA – SunSpider JavaScript Benchmark

Am rulat testul de 3 ori pentru fiecare browser, iar pentru comparare am facut o medie a celor 3 rezultate. Cu cat rezultatul este mai mic, cu atat este mai bine. Puteti face si voi testul aici.

Google Chrome 19: 290.6 ms/ 290 ms/ 291.1 ms

 Firefox 12:  243.3 ms/  247.2 ms/  248.4 ms

 IE 9: 238.2  ms/ 235.6 ms/ 236.6 ms

Clasament:

 ACID3 Test: respectarea standardelor

Aici, pentru a trece testul, browserul trebuia sa obtina un punctaj de 100/100. Toate cele 3 browsere au trecut testul, obtinand 100 de puncte din 100 maxim. Testul poate fi facut aici.

Chrome 19.0 Firefox 12.0 Internet

Clasament:

Test viteza – Pacekeeper

In opinia mea este unul din testele decisive pentru ca face un test ceva mai generalist, dar se axeaza foarte mult pe viteza browser-ului. Cu cat valorile sunt mai mari, cu atat mai bine. Testul poate fi facut aici.

Google Chrome 19: 3454 puncte

Firefox 12: 1572 puncte

Internt Explorer 9: 1534 puncte

Clasament:

HTML 5: un alt test pentru standarde

Scorul indica cat de bine suporta browser-ele cel mai nou standard: HTML 5. Cu cat scorul este mai mare, cu atat este mai bine. Puteti face testul de aici.

Google Chrome 19: 402

Firefox 12: 330

IE 9: 138

Clasament:

Care este cel mai bun browser?

Testele de mai sus sunt pur informative si testeaza mai multe laturi ale fiecarui browser. Rezultatele pot sa varieze in functie de dotarile Hardware ( RAM, Procesor), dar proportiile vor ramane cam aceleasi.

Cu siguranta raspunsul este Google Chrome. Este cel mai rapid si respecta cel mai bine standardele. Pe langa acestea, Chrome este cunoscut drept browserul cu cele mai putine gauri de securitate.

Nici Firefox nu putem spune ca s-a descurcat rau, dimpotriva, a avut niste punctaje bune.

Internet Explorer 9 era normal sa ramana iarasi codas, din cauza faptului ca nu a mai primit un up-date  cu imbunatatiri semnificative de mult timp fata de Chrome si Firefox care din 2 in 2 luni sunt up-datate.

Pareri personale

Surpriza acestui test a fost Opera care a avut rezultate excelente in utilizarea “de zi cu zi”. In testele sintetice a avut punctaje modeste, insa timpii de navigare masurati de mine au fost foarte buni. Desi testele sintetice nu o arata, Opera este un browser pentru navigarea de zi cu zi, recomandabil celor care nu folosesc extensii si vor sa renunte la Internet Explorer.

Desi s-a “miscat” bine, Firefox are avantajul ca suporta extensii; utilizeaza procesorul mai mult decat Chrome, si probabil acesta din urma ar fi avut un punctaj mai ridicat daca ar fi excelat la mai multe capitole (se poate observa ca scorurile sunt bune, insa nu iese primul de prea multe ori).

Firefox este un browser excelent pentru utilizatorii mai pretentiosi, are performante decente si suporta extensii care ii ofera mai multe abilitati suplimentare si il fac foarte personalizabil.

Firefox si Chrome s-au comportat bine per total, desi as putea spune ca ma asteptam ca Firefox sa aiba un punctaj mai mic decat al Chrome.

Safari s-a comportat in “utilizarea de zi cu zi” cu mult sub asteptari. Avand in vedere rezultatele obtinute in testele sintetice am crezut ca Safari chiar este grozav. Fals, pentru ca porneste greu, paginile se incarca lent si nici prea personalizabil nu este. Nu il recomand avand in vedere ca sunt optiuni mai bune. Si Safari instaleaza Apple Update, fara o instiintare prealabila.

Internet Explorer nu merita si este de departe cel mai slab. De obicei consuma multe resurse si navigarea cu el este medie spre lenta. Randarea este “colturoasa” si nu am vazut alt browser sa “stalceasca” mai rau imaginea testelor grafice in peacekkeper. Popularitatea lui se bazeaza pe integrarea destul de fortata (asociere agresiva cu HTTP) in Windows.

Concluzii
Din statistici realizate in Romania observam ca 44,77% dintre vizitatori folosesc Firefox, si 42,62% Internet Explorer. Insa dintre cei care folosesc Internet Explorer doar 19,76% au instalata ultima versiune iar 44% folosesc versiunea 6, adica una foarte veche. Asta ma face sa cred ca o mare parte din utilizatorii Internet Explorer fie nu au cunostintele necesare, fie nu sunt responsabili in privinta actualizarii browserului web si ca popularitatea browserelor web nu este in conformitate cu performantele lor. Ar fi interesant sa facem ceva in privinta asta.
Daca sunteti utilizator neexperimentat (tocmai renuntati la Internet Explorer, nu intentionati sa folositi extensii) va recomand Opera sau Iron, insa daca doriti mai mult de la browserul vostru web va recomand Firefox datorita varietatii de extensii suportate.

Ps: Stiti de unde puteti descarca browserele?

Google Chrome: click aici.
Firefox engleza: click aici.
Firefox romana: click aici.
Internet Explorer 10: click aici. (Internet Explorer 9 nu este disponibil decat in Windows 7)
Internet Explorer 8: click aici. (Pentru Windows Xp si Vista)
SRWare Iron: click aici.
Safari: click aici.

Categorised in: ,

Leave a Reply

Ai intrebari despre serviciile Rezolvit sau despre beneficiile externalizarii ?

Nu stii ce abonament se potriveste perfect afacerii tale ?

Stabileste o intalnire

Abonare la Newsletter

Solutii de optimizare IT, direct in inbox!

Fii la curent cu cele mai noi tehnologii si servicii IT pentru afacerea ta!